ISAK

Mulltoa: Allt du behöver veta

Vanliga frågor om mulltoaletter. Artikeln kommer att täcka allt du behöver veta om mulltoaletter, från hur de fungerar till de olika fördelarna med att använda dem.

Mulltoaletter: Allt du behöver veta

Mulltoa är en miljövänlig toalett som komposterar avfallet.

Vad är en mulltoa och hur fungerar den?

En mulltoa är en toalett som fungerar annorlunda än vanliga toaletter. Istället för att använda vatten för att skölja bort avfallet, så bryts det ner naturligt i själva toaletten med hjälp av mikroorganismer. Det betyder att toaletten inte behöver kopplas till en avloppsanläggning. Istället samlas det upp i en liten mullåda under toaletten. När mullådan är full, behöver man tömma den.

Fördelar med att använda en mulltoa

 • En mulltoa är bättre för miljön, för den använder inga kemikalier utan bara natur. Dessutom producerar den mull som man kan ge tillbaka till naturen, vilket är bra för jorden och växterna.
 • Man behöver inte ha avlopp eller vattenanslutning för att använda en mulltoa. Det betyder att man kan ha en toalett även om man inte har en vanlig toalett i närheten.
 • En mulltoa är lätt att sköta och hålla ren, precis som en vanlig toalett.
 • Mulltoaletten har mjukstängande sits vilket betyder att locket stänger sakta och mjukt vilket minskar risken för att det smäller.
 • Mulltoaletten har insynsskydd som öppnar och stänger sig beroende på om man sitter eller står, vilket ger mer privatliv.
 • Mulltoa är Svanenmärkt, vilket betyder att den är testad och godkänd enligt miljömässiga krav.

Vilka olika typer av mulltoaletter finns det?

 • Mulltoa 65ai: Det är den enda toaletten i Sverige som har klarat de omfattande kraven för miljömärkning enligt Svanen. Den är bra för stora hushåll.
 • Mulltoa 55ai: Det är liknande Mulltoa 65ai, men den är bättre för mindre hushåll eller sommarstugor.
 • Mulltoa 55: Det är en basmodell som fungerar bra för mindre hushåll.
 • Mulltoa Separera 30 12v och 230V: De är små och snygga toaletter som är bra för sommarstugor. De har en behållare för det fasta avfallet som är lätt att ta ut och tömma.

Separerande mulltoaletter

En separerande mulltoa är en toalett som separerar bajs och kiss från varandra. Det gör man för att det är lättare att återanvända bajs som gödsel till trädgården. Kiss däremot är redan så rent att det kan släppas ut i naturen.

Komposterande mulltoaletter

En komposterande mulltoa är en toalett som istället för att separera bajs och kiss, låter allt bli en blandning som sedan bryts ner och omvandlas till gödsel genom en naturlig process som kallas för kompostering.

Separerande eller komposterande Mulltoa

Separerande mulltoaletter separerar dem för att gödsel från bajs kan återanvändas, medan komposterande mulltoaletter blandar dem och låter dem brytas ner till gödsel genom kompostering.

Vanliga frågor och problem med mulltoaletter

 • Mulltoa kan sluta att fungera om den inte används på rätt sätt.
 • För mycket vätska i toaletten kan göra att Mulltoan slutar fungera.
 • För mycket avföring kan göra att det tar längre tid att bryta ner avfallet.
 • För att undvika problem med Mulltoa, läs instruktionerna för användning och skötsel.
 • Om det uppstår problem med Mulltoa kontaktar man effektivast tillverkaren för hjälp och rådgivning.

Installera och underhålla en mulltoa

För att installera en mulltoa är det viktigt att följa anvisningarna noga. Toalettutrymmet måste vara minst 18 grader varmt och rördragningen måste vara rätt gjord så att vätskan kan avlägsnas. Man ska inte ha för många eller skarpa böjar i rören och tänka på att isolera alla rör utanför toalettutrymmet. Om rören inte är isolerade eller har för många böjar kan luften bli bromsad och det kan påverka hur bra toaletten fungerar.

Avfallshantering med en mulltoa

När man använder en mulltoa så minskar mängden avfall mycket eftersom det blir mindre när det bryts ner. Det man måste tömma är bara en liten del av allt avfall som man samlar på sig. Om man använder mulltoaletten ofta behöver man tömma den ungefär var fjärde till sjätte vecka. Om man bara använder den på sommaren behöver man tömma den en eller två gånger under hela säsongen.

 • Taggar

JavaScript seem to be disabled in your browser.

You must have JavaScript enabled in your browser to utilize the functionality of this website.