ISAK

Skruvguide: Hur väljer man rätt skruv?

Skruvar finns i flera olika varianter, det är viktigt att välja rätt skruv för att den ska sitta ordentligt. Skruvarna du väljer påverkar livslängden och utseendet på ditt projekt. Hur man väljer rätt skruv? I denna skruvguide kommer vi att titta på några av de viktigaste faktorerna, när du ska välja skruvar för ditt projekt.

Introduktion

När man väljer skruv till trästomme är det viktigt att tänka på bl. a längden av skruven.

 • En tumregel är att skruven ska vara dubbelt så lång som det man ska fästa.
 • Gängan på skruven är också viktig, delgängad skruv fungerar bra för trä, spånskiva och plywood medan helgängade skruvar passar bättre för normalgips.
 • Skruvens ytbehandling spelar också roll och det finns olika alternativ beroende på om skruven ska användas invändigt eller utvändigt.

Skruvens huvud kan vara koniskt med rillor för försänkt montage i trä eller spånskiva, platt för synligt montage eller trumpetformat för invändiga gipsskivor. Skruvar kan ha olika spår, till exempel rakt spår, krysspår (Philips och Pozidrive), fyrkantsspår, insex- eller torxspår. Skruvens spets kan också variera beroende på användningsområde. Det finns självborrande skruvar med borrspets, gängad spets för gips- och spånskivor, fiber­cuts­spets för hårda material och trubbig spets som minskar risken för sprickbildning i virket.

För att underlätta arbetet med att skruva i trästomme kan det vara bra att använda en skruvdragare med bits istället för skruvmejsel. Bits kan ibland ingå i skruvförpackningen. Skruvdragaren bör ha ett varvtal på maximalt 2 500 varv/minut och det finns vaxade skruvar för lättare skruvning.


Vad finns det för olika typer av skruvar?

Det första steget är att välja rätt typ av skruv för din applikation. Här är några av de vanliga typerna av skruv:

olika typer av skruvar


 • Träskruv används för att fästa trä till trä eller för att fästa beslag till trä.
 • Maskinskruv används för att fästa metall till metall eller metall till trä.
 • Spånskruv används för att fästa skivor av spånskiva eller gips på trästommar.
 • Gipsskruv används för att fästa gipsskivor på metallstommar.
 • Betongskruv används för att fästa saker i betongväggar eller -golv.
 • Krokskruv används för att hänga saker på väggar.
 • Sexkantsskruv används för att fästa beslag och liknande på trä eller metall.

Storlek på skruv

Efter att du har valt rätt typ av skruv är det viktigt att välja rätt storlek på skruven. Storleken på skruven påverkar hållfastheten och säkerheten för din applikation. Här är några faktorer att tänka på när du väljer rätt storlek på skruven:

 • Diameter: Ju större diametern på skruven är, desto mer hållfasthet har den.
 • Längd: Längden på skruven bör vara tillräcklig för att tränga igenom det material du fäster ihop, plus lite extra för att ge en stark hållfasthet. En tumregel är att du bör använda en skruv som är dubbelt så lång som det material som ska fästas.
 • Delgängade eller helgängade: Skruvar kan vara delgängade eller helgängade. Delgängade skruvar är vanligtvis bäst för att fästa i trä, spånskiva eller i plywood. Helgängade skruvar passar bra för gipsväggar. När det gäller ytbehandling kan skruvar vara elförzinkade, fosfaterade, gulkromaterade, vitlackerade, varmförzinkade, rostfria eller syrafasta, beroende på om de ska användas invändigt eller utvändigt.
 • Huvudtyp: Välj rätt huvudtyp beroende på vad som passar bäst för ditt projekt. Skruvar kan ha olika typer av huvuden. Koniska huvuden med rillor under passar bäst för trä, spånskiva eller plywood medan platta huvuden passar bra för synliga montage och utvändigt. Trumpet huvuden är bäst för invändiga gipsskivor. När det gäller spår kan skruvar ha rakt spår, krysspår, fyrkantsspår, insex- eller torxspår. Om skruven ska användas i en offentlig miljö, är det smart att använda sig av en sällsyntare huvudtyp och på så sätt minimera risken för vandalism.
 • Spets: Skruvens spets kan också variera beroende på användning. Borrspetsar är självborrande skruvar som inte behöver förborras. Gängade spetsar används för gips- och spånskivor, medan fibercutsspetsar används för hårda material som spånskivor. Trubbiga spetsar, så kallade spikspetsar, minskar risken för sprickbildning i virket.

skruv guide

Längd och diameter på skruvar

 • När du ska montera en TV på mot vägg behöver du 8mm eller 10mm rödplugg och rejäla skruvar. Varierar mycket beroende på väggens material. Var noggrann. Informationen här är endast uppskattningar och du bör noggrant tänka igenom ditt projekt innan montage.
 • För att fästa hyllor på en vägg kan du använda träskruvar med en längd på 50-60 mm och en diameter på 4-5 mm.
 • Om du vill montera en dörrkarm i trä behöver du vanligtvis skruvar med en längd på 80-100 mm och en diameter på 6-8 mm.
 • För att fästa gipsskivor på en metallstomme kan du använda gipsskruvar med en längd på 25-35 mm och en diameter på 3-4 mm.
 • För att fästa ett hängande tak på träbjälkar behöver du vanligtvis skruvar med en längd på 120-150 mm och en diameter på 6-8 mm.
 • Det är viktigt att välja rätt längd och diameter på skruven för att säkerställa en stabil och säker montering. Det är alltid bäst att följa tillverkarens rekommendationer för vilken typ av skruv som ska användas för en specifik applikation. Dimensionera starkare än vad som behövs och få en hållbar konstruktion.

Vanliga varumärken inom skruv och infästning

Fast

Fast är en tillverkare av fästelement, inklusive skruvar, bult och mutter som uppfyller alla gällande normer och föreskrifter. När du beställer produkter från Fast kan du vara trygg med att du får produkter som uppfyller dina krav.

Heco

Heco tillverkar skruvar och andra fästelement för bygg- och snickeriindustrin. De erbjuder en komplett serie av skruvar, lämpade för en rad olika applikationer. Hecos sortiment av skruvar inkluderar exempelvis träskruvar, gipsskruvar, skivskruvar, plåtskruvar, borrskruvar och farmarskruvar.

Nils Ahlgren

Nils Ahlgren erbjuder ett brett utbud av skruvar för olika applikationer. För träprojekt finns träskruvar och trallskruvar som är lämpliga för att fästa trägolv, trall och andra träytor. För montage av gipsplattor finns gipsskruvar som ger ett säkert och stabilt fäste. För att fästa lister och andra dekorationselement finns det listskruvar som ger ett snyggt och diskret resultat.

MFT

MFT är ett pålitligt och beprövat varumärke med en lång historik som sträcker sig ända tillbaka till 1832. Produkterna är speciellt utformade för att klara det tuffa klimatet i Norden. MFT ingår i Hikoki Power Tools koncern och omfattar allt från lättare till tyngre infästning, som skruvar, bultar, muttrar, pluggar och spikar.

T Bite Pro

T-Bite PRO är en serie träskruven av mycket hög standard. Dess unika sågtandade gänga är en game-changer, eftersom den ger skruven otroligt bra grepp i virket och förhindrar sprickbildning. Skruven är också otroligt hållbar och tål att böjas upp till 60 grader utan att gå av.

Adjufix

Adjufix har under de senaste 30 åren satt standarden för hur fönster och dörrar monteras i Sverige. Deras system är välkänt och erkänt av fackfolk för sin höga kvalitet, pålitlighet och enkelhet vid infästning.

Det finns fler bra varumärken utöver de som nämns i vår guide, men vi har valt att fokusera på de vi är återförsäljare av. Fråga din lokala bygghandlare om råd, vilka skruvar passar dig?


Att tänka på vid installation av skruv

För att se till att dina skruvar sitter säkert och ger maximal hållfasthet är det viktigt att installera dem på rätt sätt. Här är några tips:

 • Vid installation av invändigt trägolv är det viktigt att belasta golvbrädan mot underlaget vid montage. Genom att använda en belastningsteknik minskar risken för golvknarr och andra problem. Det är också viktigt att använda rätt typ av spik eller skruv som passar för ditt specifika golv.
 • Vid installation av en utvändig träfasad bör lockbrädan skruvas i spikläkten, inte i bottenbrädan. Detta ger en stabilare och mer hållbar montering som skyddar mot väder och vind.
 • För tralläktar är en vanlig teknik att sicksack-skruva varannan sida längs tralläktens kant. Detta gör monteringen snabbare och enklare.
 • I vissa fall kan det vara nödvändigt att förborra hålet för skruven för att förhindra att träet spricker eller metalldeformeras.
 • Använd rätt verktyg för att dra åt skruvarna, såsom en skruvdragare eller skiftnyckel. Undvik att använda skruvmejsel, det är påfrestande för handlederna.
 • Dra åt skruvarna jämnt och undvik överdriven kraft för att undvika att skruvarna bryts eller att materialet skadas.
 • Var försiktig med skruvdragaren så du inte skadar skruven, bitsen, skruvdragaren eller dig själv.

Se även

 • Taggar

JavaScript seem to be disabled in your browser.

You must have JavaScript enabled in your browser to utilize the functionality of this website.