Uteplatsen – så får du till det!

3 juli, 2018

 

Drömmer du om att kunna läsa en bok i skuggan av en syren – eller om sena utemiddagar i skenet av lyktor? Uteplatsen är platsen där vi kan förverkliga många av våra utelivsdrömmar. Vi bjuder på några idéer om hur du skapar en plats att verkligen njuta av!

Tre stilar

 

Den klassiska stilen

Låt din uteplats bli en plats för avkoppling och påfyllnad av energi. Det klassiska och tidlösa är en stil som ger dig de rätta förutsättningarna. Men hur skapar du stilen?

Ett helhetsperspektiv

Ett bra tips är att planera din trädgården utifrån ett helhetsperspektiv. Dels för att utnyttja trädgården för allt du vill göra där, men också för att hålla ihop stilen. Den klassiska känslan har drag av romantik. Balansen är viktig. Hortensiornas mjuka organiska former i blomlådorna kontrasterar bra mot det strama uteköket.

Vackra snickerier

Till det klassiska hör också vackra snickerier, som en vitmålad kryssgrind och en trägunga i trädet. Allt förstärker känslan. Och tänk en uteplats, uppdukad för fest en sensommarkväll, med en vacker skärm som skapar avskildhet.

Så ska du inreda:

  • Skärmar: En skärm ramar in och skapar trivsel men förstärker också den klassiska stilen. HÄR hittar du skärmar.
  • Utekök: Förbered middagen utomhus, vi säljer Jabos klassiska utekök som ger dig gott om arbetsytor. HÄR hittar du utekök.

Den lantliga stilen

För dig som gillar en lantlig stil finns det tre nyckelord: harmoni, charm och loppis. Men lantligt behöver inte vara detsamma som gammalt, även nya miljöer kan få den rätta känslan.

Var trogen stilen

Oavsett vad du gillar är ett bra tips att hålla sig inom stilen. Ett staket i ohyvlat virke
målat i ljusa färger är en bra start för att få den rätta lantliga känslan. Gärna i kontrast med
rustika inslag, till exempel en stengärdsgård eller en gång med marksten av granit.

Krattor och gammalt porslin

Detaljerna är viktiga i den lantliga stilen. En sliten trädgårdskratta som står lutad mot en redskapsbod.
Bredvid växer pastellfärgade rosor, kanske bakom kantskydd av obehandlad metall. Duka
med det gamla arvegodset av porslin, gärna med udda koppar och fat. Och så klart sju
sorters kakor på bordet. Det blir lantligt så det förslår.

Så ska du inreda:

Kantstöd: Nya produkter som ser ut som gamla, gärna
lite rostiga, blir pricken över i:et i det rustika trädgårdsrummet. HÄR och HÄR hittar du kantstöd.

Faluröd: Vad ger mer lantlig känsla än faluröd. Färgen fäster även på hyvlat, tryckimpregnerat virke och tidigare slamfärgsmålat underlag. HÄR hittar du färgen.

Den moderna stilen

Det avskalade och moderna gör sig perfekt i vårt nordiska klimat. De raka och rena linjerna är kännetecknande för stilen. Att blanda upp med något klassiskt skapar spännande kontraster.

Minimalistiskt

Just att blanda det moderna med något klassiskt är ett trick för att förstärka det moderna. Glas, metall, betong, skinn samt matta och blanka ytor ger en lyxig känsla. En gråskala förstärker det minimalistiska.

Utmana det traditionella

Image är allt, gärna abstrakta former. Hellre kul än funktionellt. En friggebod med stora, öppna glaspartier överraskar. Glasräcket på altanen med diskreta fästen av borstad stål är en viktig detalj och aluminiumramen på entrétaket blir pricken över i:et. Utmana det traditionella och gör det ordinära extraordinärt.

Så ska du inreda:

Utomhusbelysning: Få stämningpå kvällarna med utebelysning. HÄR hittar du utebelysning.

Spabad: Njutningsfulla stunder i ett spabad är en lyx utöver det vanliga! HÄR hittar du spabad.